BİR DÜNYADIR KADINLAR; GÖZLERİYLE GÜLEN, KALPLERİYLE KONUŞAN, BAKIŞLARIYLA BÜYÜLEYEN...KADINLARIN BU GİZEMLİ DÜNYASINI KEŞFETMEYE VE KENDİNİZİ DAHA İYİ ANLAMAYA NE DERSİNİZ???HER ŞEY SİZİN İÇİN...

19 Kasım 2008 Çarşamba

Saçlarınızı yitirmeyin!

Dış görünüş söz konusu olduğunda; saç dökülmesi hem erkeklerin hem de kadınların canını en fazla sıkan sorunların başında geliyor... Neyse ki, geliştirilen yeni yöntemler ve kozmetik ürünlerle geçmiş yıllara kıyasla çok başarılı sonuçlar almak ve sizi uzun yıllar güzel saçlarınızdan ayırmamak mümkün.

O gür ve güzel saçlarınız dökülüyor, yerde, küvette ya da lavaboda gördüğünüz her bir saç teliyle sizin de bir parçanız kayboluyor sanki... Saç dökülmesi, özellikle, saçlarının güzelliğinin önemli bir parçası olduğuna inanan kadınlar için en büyük sorunların başında geliyor. Saç dökülmesi, insanları kozmetik nedenlerle endişelendirse de aslında bir sağlık sorunu olduğu hiçbir zaman unutulmamalı. Zaten, çoğunlukla bir dermatoloji uzmanın müdahalesi sayesinde saç dökülmesini durdurmak ve kaybolan saçları geri döndürmek mümkün olabiliyor. Bunun en önemli nedeni, elbette yeni geliştirilen etken maddeler.

İşte bu yüzden tavsiyemiz, 'saçlarım dökülüyor!' diye paniğe kapılmak yerine hiç vakit yitirmeden bir uzmana başvurmak; üstelik bu sandığınızdan çok daha önemli olabilir. Çünkü dermatologlara göre saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden birisi de stres. Yani saçlarım dökülüyor diye sterse girmek saçlarınızın daha çok dökülmesine yol açabiliyor, aklınızda olsun...

Dökülmesi değil çıkmaması sorun
Her zaman, her yerde yazılır, çizilir; günde 50–100 adet saç telini kaybetmek normaldir diye. Ancak günlük olarak kaybedilen rakamın bu sayının üzerine çıkması bir sorun olduğuna işaret ediyor. Elbette, siz dökülen saçları tel tel saymasanız bile, fırçaya takılan, yerlerde gözünüze çarpan tellerden hemen bir sorun olduğunu hissedebiliyorsunuz. Burada unutulmaması gereken bir durum da, saçların dökülmesinin değil çıkmamasının daha önemli olduğu. Çünkü kellik, daha çok dökülen saçların yerine yenileri gelmediği ya da dökülen saçtan daha az sayıda yeni saç çıktığı için oluşuyor. Peki, saçlar neden dökülüyor? Bunun birçok nedeni var elbette... Ancak bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Erkan Koyuncu, saç dökülmesinin genetik özelliklere, yaş ve cinsiyete, mevsim değişimlerine ve bazı endokronolojik hastalıklara, bazı enfeksiyonlara ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olabildiğini söylüyor. Ayrıca vitamin ve mineral eksiklikleri de saç dökülmesine neden olabiliyor.

Saç dökülmesinin tedavisine başlamak için öncelikle en doğru teşhisin yapılması gerekiyor. Dermatoloji uzmanı, hikayenizi dinledikten sonra fiziksel muayeneye başlıyor ve saç dökülmesinin dağılımını, türünü anlamaya çalışıyor. Bunu, kan testleri, mikroskobik kıl analizi, kültür ve biyopsi gibi ek testler izliyor. Analizlerin sonucuna göre de, hastalara medikal, kozmetik veya cerrahi tedaviler önerilebiliyor.

Hiç yorum yok: