BİR DÜNYADIR KADINLAR; GÖZLERİYLE GÜLEN, KALPLERİYLE KONUŞAN, BAKIŞLARIYLA BÜYÜLEYEN...KADINLARIN BU GİZEMLİ DÜNYASINI KEŞFETMEYE VE KENDİNİZİ DAHA İYİ ANLAMAYA NE DERSİNİZ???HER ŞEY SİZİN İÇİN...

24 Eylül 2008 Çarşamba

Kış Aylarında El ve Ayak Bakımı

Eller
Her zaman göz önünde olan, özellikle de kışın soğuk günlerinde çabuk yıpranan, kuruyan ve çatlayan ellerin bakımlı olmasının ilk şartı, onlara özen göstermekten geçiyor. Eğer düzgün, yumuşacık ve zarif ellere sahip olmak istiyorsanız, özellikle bu aylarda, gösterdiğiniz özeni maksimuma çıkarmanız gerekiyor.
İşte ellerinizin bakımı için birkaç pratik öneri…
* Gece yatmadan önce ellerinizi, bir kabın içine koyduğunuz zeytinyağına batırın. Yaklaşık 10 dakika kadar tutun. Çıkarın, kurulayın ve pamuklu bir eldiven giyerek yatın, sabah kalktığınızda yumuşacık olduğunu göreceksiniz.
* Ellerinizi yıkadıktan sonra nemlendirici bir el kremi kullanmanızda yarar var. Bu kremleri gece yatarken ve sabah evden çıkmadan önce de ellerinize uygulayabilirsiniz.

* Sürekli olarak yanınızda bulunduracağınız koruyucu ve besleyici bir el kremi ellerinizi nemlendirmede oldukça etkili olacaktır. El kremini gün içinde elinize az az ama sık sürün. Bilekten başlayarak parmakların eklem yerlerine kadar dairesel ve özenli hareketlerle masaj yaparak yedirin.
* Dışarıda iken daima eldivenlerinizi giyin.
* Ev işlerinde lastik eldiven giyerek, ellerinizin su ve deterjan ile temasını azaltın.
* Kuruyan elleriniz için doğal bir maske kullanarak ellerinizi nemlendirebilirsiniz. Bunun için; bir haşlanmış patatesi ezip, içine biraz vazelin ve kuru papatya çiçekleri katarak bir karışım hazırlayın. Bu karışımı elinize sürün. Sonra da elinizi pamuklu bir mendile sararak yarım saat kadar bekleyin. Ellerinizin ne kadar yumuşak ve pürüzsüz olduğuna inanamayacaksınız.
Tırnaklar
Cilt gibi tırnaklar da soğuktan ve kaloriferlerin sebep olduğu nem kaybından dolayı kurur. Tırnaklar nemsizlikten dolayı daha kırılgan hale gelir.
İşte tırnaklarınıza uygulayabileceğiniz bazı yöntemler…
* Tırnaklarınız, nemini etrafındaki tırnak etinden alır, bu nedenle tırnak etlerinizi nemlendirin.
* Tırnak etlerinizi mümkün olduğu kadar kendi haline bırakın; itin ama kesmeyin.
* Protein ve kalsiyum açısından zenginleştirilmiş tırnak kuvvetlendiriciler kullanın. Bu tip ürünler, nemlendiriciler ile güçlendirilmiştir ve tırnak üzerinde bir koruyucu katman oluşturur.
* Kışın meyve ve sebze tüketimi azalır, daha çok nişasta içeren besinler alınır. Bu da vitamin eksikliğine ve dolayısıyla tırnaklarınızın kalitesinin düşmesine neden olur. Kışın dengeli beslenmeye dikkat edin. Bol su içmeyi unutmayın.
* Tırnaklarınızın sürekli olarak sararmasından şikayetçiyseniz, bir adet limonu çok az suyla karıştırıp tırnaklarınızı birkaç dakika bu limonlu suda bekletin; böylece sararmayı önlemiş olursunuz.
* Tırnaklarınızın kolay kırılmasını önlemek için en iyi yöntem, tırnak diplerinize vazelinle masaj yapmaktır. Vazelin kolayca emilip, cildi nemlendirir ve tırnakların güçlü olmasını sağlar.
* Bir kabın içine bir miktar susam yağı koyun ve bir limonun yarısını sıkın. İyice karıştırdıktan sonra tırnaklarınıza sürün, beslendiklerini, güçlendiklerini göreceksiniz.
* Kurumuş tırnak etleriniz ve şeytantırnaklarınız kışın artar ve yünlü giysilerinize takılırlar. Haftalık düzenli manikür bu sorunu ortadan kaldırır. Ayrıca bir parlatıcı ya da ojeyle tırnaklarınızın canlı ve bakımlı görünmesini sağlayabilirsiniz.
* Kırılgan veya çatlamış tırnakların tedavisi için günde 1-2 kez kakao yağıyla tırnaklarınıza masaj yapmayı deneyin. Yağ kolaylıkla emildiğinden çatlaklara nüfuz eder ve cildi de nemlendirir.
* Süreceğiniz koyu renkli ojenin altına koruyucu şeffaf bir kat oje sürmekte fayda var. Bunu yaparak tırnağınızı koruduğunuz gibi, ojenin daha iyi sürülmesini de sağlarsınız.

Evde manikür: Kuaföre gidecek vaktiniz yoksa, haftada bir gün evde kendi başınıza yapacağınız manikür de tırnaklarınızın güçlü ve pırıltılı bir görünüm kazanmasını sağlayacak, el bakımınızı tamamlayacaktır.
Tırnaktaki eski ojeyi iyice temizleyin. Tırnak dibine yumuşatıcı bir krem sürün. Bir kap sıcak suya yarım limon suyu ve birkaç damla banyo köpüğü katın. Ellerinizi bu sıcak suya batırın. Her parmağınıza iki dakika masaj yaparak suda bekletin.
Daha sonra tırnak diplerinizi hafifçe geriye itin ve ellerinizi durulayıp, kurulayın. Bir törpü ile tırnak üstlerinizi törpüleyin. Bu, kan dolaşımını arttıracak ve tırnaklara parlak görünüm kazandıracaktır.
Tırnaklarınıza şekil verin ve sonra ellerinize nemlendirici bir el kremiyle masaj yapın. Elleriniz kremi emdikten sonra manikürünüzü, oje veya tırnak cilası sürerek tamamlayın.


Ayaklar
Bütün kış sürekli çizme, bot tarzı ayakkabıların içinde sıkışan ve havasız kalan ayakların rahat bir nefes alması gerekir. Ayaklar, sürekli çorap giyildiğinden daha çok terlerler ki bu da koku problemini ve mantar enfeksiyonu riskini artırır.
Gün boyu vücudun yükünü çeken ayakların bakımında nemlendiriciler ve düzenli olarak yapılan pedikür büyük rol oynar. Ayrıca bakım ürünleri kadar, doğru ayakkabı seçimi de ayakların rahatlığı ve güzelliği için önemlidir.

İşte doğru ayak bakımı için tavsiyelerimiz…
* Sıcak su yerine ılık su ile banyo ya da duş yapın.
*Ayaklarınızı günde iki kere uygun kremler ile nemlendirin.
* Gece ayaklarınıza vazelin sürün ve üzerine çorap giyerek yatın. Ertesi günkü yumuşaklığa inanamayacaksınız.
* Vazelin dışında, evde hazırlayacağınız bir karışımla da ayaklarınızı yumuşacık yapabilirsiniz. Ilık suyun içine limon ve portakal dilimlerini ekleyerek hazırlayacağınız doğal turunç banyosu, ayaklarınızda peeling etkisi yaratacak.
* Ayaklarınızın terlemesine karşı ter önleyici krem ve pudralardan kullanırsanız, hoş kokulu ayaklara sahip olabilirsiniz.
* Ayak tırnaklarınızı ve parmak aralarınızı mantar riskine karşı çok fazla nemlendirmekten kaçının. Mantar riskiniz varsa çoraplarınızı ve ayakkabılarınızı giymeden önce ayak pudrası kullanın.
* Ayaklarınızı sıcak bir ayak banyosu ile yumuşattıktan sonra, katı ve sert kıllı bir fırça ile fırçalayarak masaj yapın. Topuklar ya da ayağınızın altı gibi daha sert bölgeleri ise ponza taşı ile keseleyin. Bu sayede ayak ferahlayıp hava alacaktır. Son adım olarak esanslı yağ ile ovarak ferahlatın.
* Çatlayan ayak topukları için yapılabilecek bir uygulama da, bir kutu vazelinin içine iki adet Gripin tozu atarak yapılan karışımı yatmadan önce ayaklara sürmektir. Bu karışımın üstüne çorap giyip yattığınızda, birkaç tekrardan sonra topuklarınız yumuşacık ve pürüzsüz olacaktır.
* Yorgun ayakların dinlendirilmesi için en kolay yöntem serinletici-naneli bir ayak jeliyle ayaklarınızı ovmaktır. Masaj sayesinde dolaşım düzeleceğinden genel bir rahatlama da hissedeceksiniz. Bir diğer alternatif iyi bir nemlendirici kremi gün sonunda kullanmak üzere buzdolabında serinletmeniz ve yorgun ayaklarınıza uygulamanızdır.
* Ayakkabı seçerken modelinden ziyade rahatlığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Sonradan genişler düşüncesiyle alınan dar ayakkabılar aslında ayağın en büyük düşmanıdır. Almaya karar verdiğiniz ayakkabıyı açma, kapama ve yukarı oynatma gibi egzersizlerle teste tabi tutabilirsiniz. Nasır oluşumunu tetiklediği için, mümkün olduğunca dar kalıplı, sivri burunlu ve çok yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçınmak gerekiyor.
Evde pedikür: Tırnaklarınızdaki ojeyi ya da cilayı çıkarın. Tırnaklarınızı tepeden ve kavissiz bir şekilde kesin. Ayak tırnaklarınızı keserken, düzgün kesebilmek için önce mutlaka ıslatın ve çok fazla dipten kesmemeye dikkat edin. Eğer tırnağınızı fazla derinden keserseniz, etinize gömülüp tırnak batmasına neden olabilir. Tırnaklarınıza, törpüyü tek bir yönde kullanarak şekil verin. Tırnak uçlarına tırnakların kırılmasını önleyip sertleştirecek cila sürün.
Ayaklarınızın rahatlaması için yaklaşık üç dakika ılık suda bekletin. Tırnak etlerini kesmeyin, sadece geriye doğru itin. Ayaklarınızı ponza taşı ile ovun. Böylece topuklardaki pürüzleri giderebilirsiniz. Son olarak, tırnaklarınıza oje sürmeden önce koruyucu sürün.
Ayak masajı: Özellikle kış aylarında ayaklara rahatlatıcı bir masaj uygulamak, ayak sağlığı açısından çok gereklidir. Yapılacak masajla, ayak tabanındaki sinir noktaları uyarılarak rahatlanabilir.
Önce, ayak tabanını sıcaklık hissedinceye kadar vücut fırçasıyla fırçalayın. Sonra bir vücut kremiyle ya da özellikle ayak için üretilmiş olan ayak kremleriyle topuktan ayağın ortasına ve ayak bileğine kadar masaj yapın. Ayrıca her parmağa küçük dairesel hareketlerle masaj uygulayın. Böylece ayaklarınız zindeliğine kavuşacaktır.

Hiç yorum yok: