BİR DÜNYADIR KADINLAR; GÖZLERİYLE GÜLEN, KALPLERİYLE KONUŞAN, BAKIŞLARIYLA BÜYÜLEYEN...KADINLARIN BU GİZEMLİ DÜNYASINI KEŞFETMEYE VE KENDİNİZİ DAHA İYİ ANLAMAYA NE DERSİNİZ???HER ŞEY SİZİN İÇİN...

5 Eylül 2008 Cuma

İftar ile sahur arasında 12 bardak su için

KONYA İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, Ramazan ayında sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Küçükkendirici, yetişkin bir kişinin günde en az 1.5- 2 litre, sıvı kaybının önlenmesi için iftar ve sahur arasında 10-12 bardak su içilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme tarzının değiştiğini hatırlatan Dr. Küçükkendirci, 3 öğünden ibaret olan günlük beslenmenin 2 öğüne düştüğünü, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, kırmızı et, tatlı, börek tüketiminin arttığını, sebze, meyve, beyaz et tüketiminin azaldığını vurguladı. Küçükkendirci, “Oruç tutarken sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edilir, besin seçimleri ve miktarları bireye özgü ayarlanırsa vücut toksinlerden arınır ve metabolizmanın dinlenmesi sağlanır. Bu şekilde oruçlu insanda uyarılan salgılar azalır. Mide ve bağırsak sistemi dinlenir” "diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, Ramazanda kilo verilebileceğini belirtirken şunları söyledi:

“Eğer bir günde alınması gereken besin öğeleri iftar, sahur ve gece öğünlerine eşit ve dengeli biçimde paylaştırabilirse ramazanda çok sağlıklı beslenilebilir ve hatta kilo verilebilir. Sahur, Ramazan ayının en önemli öğünüdür. Sahur yapmadan oruç tutmak insanlarda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azalması, stres, metabolik hızda azalma, hipoglisemi problemlerini arttırmaktadır. Aç kalma süresi normalde 12 saat iken sahura kalkılmadığı takdirde 18 saati bulmaktadır. Açlık süresi artığı için kan şekeri daha erken saatlerde düşer ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur. Gün içinde kan şekerinin düşmesini engellemek ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve protein içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir. Protein içeriği yüksek gıdalar mideyi geç terk ederler. Dolayısıyla geç acıkma olur. Sahurda peynir, yumurta, süt, yoğurt ana besinler olmalı, karbonhidrat kaynağı olarak kepeği alınmamış undan yapılan ekmek, çavdar ekmeği, bulgur öncelikli olarak tercih edilmelidir.”

SU İÇİN

Küçükkendirici, Ramazan'da dikkat edilmesi gereken en önemli konunun su tüketimi olduğunu, özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmesi gerektiğini anlattı. Sağlık Müdürü Küçükkendirci, “İftar yemeklerinde yemekle beraber su tüketimini biraz daha kısıtlayarak iftarla, sahur arası 10-12 bardak su içmek doğru olacaktır. Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Çay, kahve gibi kafeinli içecekler vücudumuzdaki suyu kullanırlar” dedi.

Dr. Küçükkendirci, Ramazan ayında su dengesini koruyabilmek için bu tür içeceklerin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatırken şöyle devam etti;

“Ramazanda vücudun enerji ve besin öğeleri gereksinimleri normal zamandakinden farklı değildir. Yani oruç tutulacak diye daha fazla besin tüketilmemelidir. Bir öğünde çok fazla besin tüketimi yapmak ertesi gün yaşanacak açlık hissini azaltmaz. Diyabet (şeker hastalığı), yüksek tansiyon, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, ağır astım gibi kronik hastalığı olan kişilerin yanı sıra 3- 4 saatte bir ilaç almak zorunda olan hastaların oruç tutmaları sakıncalıdır.”

Hiç yorum yok: