BİR DÜNYADIR KADINLAR; GÖZLERİYLE GÜLEN, KALPLERİYLE KONUŞAN, BAKIŞLARIYLA BÜYÜLEYEN...KADINLARIN BU GİZEMLİ DÜNYASINI KEŞFETMEYE VE KENDİNİZİ DAHA İYİ ANLAMAYA NE DERSİNİZ???HER ŞEY SİZİN İÇİN...

10 Şubat 2009 Salı

Sevgililer Gününe Özel Makyaj Seçenekleri


Dumanlı gözler, parlak bir cilt, öpülesi dudaklar... Sevgilinizle geçireceğiniz romantik anlar öncesi büyüleyici makyaj önerilerimize bir göz atın!

Bu kışın favorisi dumanlı gözler, cesur çizgiler Sevgililer Günü'nde de sizi sevgilinizin hayallerine kazıyacak...

Dumanlı gözler, buğulu bakışlar, romantik gecenizde, sevgilinizin gözlerinin içine bakarken bakışlarınıza anlam kazandıracak. İşte makyaj seçenekleri...


Altın pusula
Uzman: Claire Blavet
Gezegen: CHANEL
Amaç: 30'ların çekici havasındaki gizemli dumanlı gözler

NASIL UYGULANIR?
BAZ: İlk adım: Cildinizi ölü deriden arındırmak için hafif bir peeling'le işe başlayın. Çünkü bu işlem daha iyi bir uygulamayı da garanti eder. ikinci adım: Hafif yanı ince bir baz oluşturmak için Hydramax Plus Active Fluid'i bir damla beyazla karıştırın. Fırçayla sürün ve uygulamaya, mat bir fondötenle devam edin. Ürünü fırçayla yüzünüzün her tarafına sürmeyi ihmal etmeyin. Özellikle kulak, boğaz ve göğüs bölgelerinizi unutmayın.
GÖZLER: Dumanlı göz makyajı için dörtlü fardan yardım alın. Keskin siyah rengi üst göz kapağına ve gözün altına metalik griyi ise üzerine ikinci bir kat olarak geçin. Işıltı katmak için neredeyse bir damla kadar az bir beyaz farı ise kaslarınızın altına sürün. Gözün iç köşesine altın rengi fan uygulayın. Bu far paletinde yer alan renklerin daha ışıltılı ve canlı olmasını istiyorsanız bir damla suyla far fırçanızı ıslatıp Öyle uygulayın. Son olarak, göz kalemiyle alt ve üst kirpik diplerini belirgin hale getirin ve bol bol maskara sürün.
YANAKLAR: Gül rengindeki allık, dumanlı göz makyajınızda kullandığınız altın rengini dengeye getirir. Allığın renginin daha hafif görünmesi için fırça yardımıyla sürün. Eğer tercihiniz keskin bir renk oluşturmaksa, o zaman allığı elmacık kemiklerinize ve çeneye parmak uçlarınızla uygulayın.
DUDAKLAR: Bu tarz bir makyajda şeffaf parlatıcının dudaklarınıza yumuşaklık katacağını unutmayın.


UZMANINDAN ÖNERİLER
Kaşlarınızı unutmayın. Kusursuz bir sekil böyle bir makyajda çok önemlidir. Bu nedenle kaş fırçasından yardım alın ve kaş farı ile kaşlarınızda ki boşlukları doldurun. Göz makyajına başlamadan önce ideal dumanlı göz makyajı için kaş altından üst kirpik dibine kadar her alanı pudralayın. Büyük ve sık olmayan bir kıllı fırça ile de fazlalıkları alın.
KULLANILAN ÜRÜNLER;

Ten makyajı:
• Cildi güzelleştirmek İçin: Le Fluîde Hydramax Plus Active.
• Baz olarak: Le Blanc de Chanel.
• Fondöten: Mat Lumiere Pelale N°42
• Pudra: 2008 makyaj koleksiyonundan Almond N°70
• Yanaklarda kontrast için: 2008 makyaj koleksiyonundan Rose Dust N°54
• Gözlerde kontrast için: 2008 makyaj koleksiyonundan Gold Fever ve Facettes d'Or.
Gözler için:
• 2008 makyaj koleksiyonundan Les 4 Ombres Smoclcy Eyes N°93 ve Reflets D'Ombre NC94 dörtlü far.
• 2008 makyaj koleksiyonundan Eye Liner La ligne de Chanel Noir Lome N°10 eye-lîner.
• Mascara Exceptionnel de Chanel Smocky Noir N°10 maskara.
• Crayon Khöl Noir N°61 göz kalemi.
• Kaslar için Le Sourcils de Chanel Brun N°20.
Dudak İçin:
• 2008 makyaj koleksiyonundan Levres Scintillantes Gold Light N°l 18 dudak parlatıcısı.


Kedi kadın
Uzman: Gaelle Morch
Gezegen: CHRISTIAN DIOR
Amaç: Seksi bir görünüm için bakır renkli dumanlı gezler.

NASIL UYGULANIR?
BAZ: Sprey formundaki Airfiash bazı, yüze 20 cm. uzağından sıkın. Fazlalıkları parmak uçlarınızla veya Fırça ile alın. Özellikte kaşlarınıza, ağzınıza ve kirpiklerinize gelen bolümü pamuklu makyaj temizleyicisi ile silin. Baz oluşturma işlemini özellikle gözaltlarınıza ve cilt lekelerine concealer, yani kapatıcı uygulayarak tamamlayın.
GÖZLER: Koyu, açık ve yanardöner tondaki üç farla, kahverengi ağırlıklı dumanlı göz makyajı yapmak mümkün. En koyu rengi gözün dış ucuna sürün. Ardından siyan göz kalemini alt ve üst kirpik diplerine çekin. Ve makyajı belirgin kılın. En son aşamada ise bol bol siyah maskara kullanın.
YANAKLAR: Işıltı içeren allığı elmacık kemiklerinden kaşlarınıza doğru yarı dairesel hareketlerle uygulayın.
DUDAKLAR: Çikolata renginde parlatıcı sürün ama dudak kalemi kullanmayın.


UZMANINDAN ÖNERİLER
Dumanlı göz makyajında başarılı olmak istiyorsanız farı göz çevresine ve altına eşit miktarda yedirmeyi ihmal etmeyin. Maskara kullanırken çekingen davranmayın. Çünkü bu tarz makyajda yoğum kullanılan maskara göz makyajının görüntüsünü bozmaz aksine çekiciliğini arttırır.

KULLANILAN ÜRÜNLER:
• Diorskin Forever Fluid Foundation Light Beige fondöten
• Diorblush Pink Copper allık.
• Powder Eyebrow Pencils Bhck kaş kölemi
• Eyeshadows 5 Couleurs Iridescent Leather beşli far paleti
• Khol Pencil Black göz kalemi.
• Mascara Diorshow Iconic Black Maskara
• Rouge Dior Creme de Gloss Delicious Plum ruj.


Matrix
Uzman: Thiboult Vobre
Gezegen: CLARINS
Amaç: Cyber kızların çekiciliği için kusursuz bir cilt ve kadife gibi gözler.

NASIL UYGULANIR?
BAZ: Baz olarak Instant Smooth Perfecting Touch'la cildinizi makyaja hazırlayın. Ardından mat bir sonuç elde etmek için pudralı fondöteni, büyük bir fırça yardımıyla cildinize yedirin.
GÖZLER: Kaşlara kadar gelen mürdüm rengi boz far, siyahla beraber güzel bir uyum sağlar Bunu yaparken de abartıya kaçmamak gerekiyor. Siyahı sadece gözün dış köşesine doğru sürdüğünüzde ise modern bir görüntü yaratabilirsiniz. Bütün bu görüntüyü tamamlamak içinse mürdüm maskara ve siyah göz kaleminden yardım alabilirsiniz. Kaşları eğer kaş kalemi ile belirginleştirirseniz bakışlarınızın cazibesini arttırmanız mümkün.
YANAKLAR: Gözlerin ve dudakların keskinliğini vurgulamak için allık kullanmayın.
DUDAKLAR: İnce ve kaliteli bir ruj fırçasıyla derin bordo/kırmızı renklerdeki ruju dudağınıza sürün ve asla dudak kalemi kullanmayın.


Gökyüzü kaptanı
Uzman: Roberto Siguero
Gezegen: LANCÖME
Amaç: 40'lı yılların kibar ve şık kadınları için indo-chic renkler.

NASIL UYGULANIR?
BAZ: Doğallıktan uzaklaşmamak için elmacık kemiklerinin ve T bölgesinin üzerine az miktarda fondöten; gözaltlarına, parlayan burun kenarlarına ve lekelere kapatıcı kullanın Ardından büyük bir fırça ile fazlalığı alın.
GÖZLER: Siyah göz kalemini alt ve üst kirpik diplerinin sadece dış ucuna çekin. Göz kapağının iç kısmına koyu kahverengi farı, dışa bakan kısmına ise kırmızı farı sürün. İkisini doğal bir şekilde fırça yardımıyla birbirine yedirin ve bol maskara uygulayın. Eğer akşam için bu tarz bir makyaj yapıyorsanız takma kirpiklerden yardım alın ve kaşlarınızı da kullandığınız farla hafifçe boyayın ki, yaptığınız makyajla bütünlük sağlasın.
YANAKLAR: Gözlerinizle uyum sağlaması için altın ve sıcak kırmızı tonlarındaki allığı tercih edin.
DUDAKLAR: Ten renginde parlatıcıyı tercih edin. Çünkü bu tarz bir makyajda dikkati sadece gözler çekmeli. Dudaklar ise ikinci planda olmalı.


KULLANILAN ÜRÜNLER:
Ten makyajı:
• Aquafusion fluide, Hydrazen Yeux et Primordiale Levres cilt bakım kremleri.
• Color ideal 05 fondöten.
• Flash retouche 03 kapatıcı.
• Poudre Majeur Excellence 01 pudra.
• Starbronzer 04 allık.
Gözler için:
• 2008 Sonbahar makyajı olan onyx Splendor'don Crayon Khöl Kajal by Nature 01 Deep Black Karola et 02 Gold Rupali göz kalemleri.
• Onyx Splendor'dan Fards â Poupieres du lotus Splendor 01 Worm Kevaet et 02 Brcwn Nalini farlar.
• Önyx Splendor'dan Mascara Hypnöse Onyx Noir maskara
• Onyx Splendor'dan Poudre Teini Sunny Monorama pudra.
Dudak için:
• Onyx Splendor'dan Color Fever 141 Copper Mysore ruj.
• Onyx Splendor'dao Juicy Tubes by Nature 05 Ginger dudak parlatıcısı.


Beşinci element
Uzman: Nicolas Degennes
Gezegen: GIVENCHY
Amaç: Siber punklardan esinlenen, bol siyahın kullanıldığı dramatik bir görünüş.

NASIL UYGULANIR?
BAZ: İnce bir dokunuş için primer'ı ışıltıyı ve fondöteni karıştırıp uygulayın.
GÖZLER: Siyahın en az yedi farklı tonunu kullanarak bu makyajı uygulayabileceğinizi unutmayın. Işıltılı siyah, inci siyahı, kömür siyahı, pul siyahı, vb... Birbiri ardına süreceğiniz bu siyahlar, iyice yedirilip fırça yardımıyla karıştırılınca muhteşem bir görüntü ortaya koyuyor. Bu arada bu siyahın farklı tonlarını kaş kemiğine kadar yaymanız gerektiğini unutmayın ve en keskin tonları dışarıdan içeriye doğru sürmeyi ihmal etmeyin.
YANAKLAR: Krem yapıdaki pembe allığı elmacık kemiklerinin üzerine dairesel hareketlerle sürün Buradaki ilham kaynağınızın siber geyşalar olduğunu unutmayın.
DUDAKLAR: Doğal bırakın. Dudaklarınızın sanki bir oyuncak bebeğin dudakları gibi parlaması için kırmızı tonlarındaki transparan parlatıcılardan yardım alın.


UZMANINDAN ÖNERİLER:
Özen gösterin ve zaman harcayın.

KULLANILAN ÜRÜNLER:
• Actimine Beige fondöten.
• Sublimine 109.
• Magic Khol. Dandy Blue 14 göz kölemi
• Prisme Agoin Preciouı Shimmer pudra.
• Capitve Eyes / Black mascara.
• Pop Gloss Chrystal 442 dudak parlatıcısı.
• Eyebrow Shoow N 2 kaş kalemi
• Prisme libre allık

2 Şubat 2009 Pazartesi

Kışın Metabolizma Hızlandıran Öneriler!

Kış aylarında vücut ve metabolizma kendini koruma altına almıştır ve daha yavaş çalışmaya başlar. Kışın yeme ihtiyacı artan kişi çok fazla karbonhidratlı yiyecekler yeme ihtiyacı duyar. Terleme de çok az olduğundan dolayı metabolizma hızı minimumdur. Bu yüzden bu dönemde dikkat edilmezse kilo artışı kaçınılmaz hale gelir. Soğuk havalara karşı bağışıklık sistemi, hastalıklara (grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi) karşı kendini korumak için yağ yıkımını engeller. Bu durumda kış mevsimini sağlıklı geçirmek için bağışıklık sistemini biraz daha güçlendirmek gerekmektedir. Güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme yer almaktadır. Kış aylarında metabolizmanın yavaşlamasına ek olarak fiziksel aktivitenin azalması da kilo artışına neden olmaktadır. Hormonal değişimlere bağlı olarak sindirim sisteminde kabızlık gibi problemler oluşabilir.

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yeşim Çelik, metabolizmanın kışa hazırlanması konusunda şu önerileri verdi;

• Metabolizmanızı iyi çalışır duruma getirmek için mutlaka güne kahvaltı yaparak başlamanız gerekmektedir. İyi bir kahvaltı ile güne başlamak sizin hem direncinizi koruyacak hem kilo kontrolünde siz yardımcı olacak hem de metabolizma hızınızın yavaşlamasını engelleyecektir.

• Yazın sıcaklar nedeniyle rahatlıkla içtiğimiz suyu kışın rahatlıkla tüketemeyiz. Su vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel direğidir. Kışın su kaybımız daha az olduğu için susama hissimiz azalır, ancak su ihtiyacımızı yine de karşılamamız gerekmektedir. Kışın metabolizmanızı çalıştırmak için susamasanız bile günde 2-2,5 ( 10-14 bardak) litre su tüketilmesi gerekmektedir.

• Soğuk hava nedeniyle kışın favori içecekleri genellikle sıcak içeceklerdir. Sıcak içecek olarak genellikle kafein- tein içeriği yüksek olan çay- kahve tercih edilmektedir. Bu konuda bizim önerimiz bitki çaylarını tercih edilmesidir. Kuşburnu çayı C vitamini içerdiği için, rezene çayı gaz sorunlarına iyi geldiği için tercih edilebilir.

• Kış hastalıklarından korunmak, savunma mekanizmamızı güçlendirmek için de A ve C vitamininden yeterli beslenmek gerekir. Kış sebzeleri ve meyveleri de bu konuda bize yeterli oranda A ve C vitamini sağlayacaktır. Narenciye ( portakal, mandalina, greyfurt ) , havuç, kivi, lahanagiller ( karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası ) , yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, tere, ıspanak ) A ve C vitamininden zengin besinlerdir.

• Gerek günlerin kısalması gerekse havaların soğuması ile birlikte fiziksel aktiviteler azalmaktadır. Lifli besinlerin tüketiminin de azalması sonucu kabızlık sorunu kendini göstermektedir. Bu nedenle kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kuru baklagillerin, kepekli tahılların (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna / pirinç / erişte / un) ve özellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verilmelidir.

• Kış yaklaştıkça, vücudumuz ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek adına harcadığı enerjiyi düşürür. Azalan fiziksel aktiviteye paralel olarak yağ ve şeker tüketimi de kısıtlanmalıdır.

• Kış mevsiminde güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, D vitamini gereksinmesini karşılamakta sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20-25 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanmaya (hafif tempolu yürüyüşler olabilir) ve haftada 2 - 3 kez balık yiyerek kalp sağlığınızı korumaya ve kemiklerimizin de günesin eksikliğini ( D vitamini yetersizliği ) daha az hissetmesini sağlayabilirsiniz.

• Uzun süreli açlıklardan kaçınılmalıdır. Enerji ihtiyacının karşılanması için fast-food ya da yağdan, şekerden zengin gıdalara yönenilmemelidir. Kış mevsiminin soğuk günlerinde “Tatlı yersem ısınırım” mantığından vazgeçilmeli, gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenerek vücudun ısı dengesinin korunması sağlanmalıdır.

Kilo sorunu olanlar için en etkili kilo verme yöntemleri..

Beslenme konusunda rakip tanımayan Kellie Collins ‘Sağlıklı Yaşam İçin 501 Öneri” adlı kitabında diyet kelimesini ürkütücü bulduğunu açıkladı.

Pırasa ve maydonoz tüketin

Collins’in daha keyifli formülleri var.Beslenme uzmanı Kellie Collins kilo verme ve daha enerjik bir hayat tarzına sahip olunması için yapılması gerekenleri "Sağlıklı Yaşam İçin 501 Öneri" isimli kitabında bir araya getirdi. Kitabında beslenme, diyet, egzersiz, lezzetli yemek tariflerine yer veren Collins, diyet kelimesini ürkütücü bulunduğunu belirtti.

Collins, kitabının önsözünde "Diyet, kişinin ne yediği ve ne içtiğidir. Kastedilen kilo vermek veya yeni elbiseye sığma adına yapılan bir şey değildir" diyerek kilo verme hedefine ulaşmanın en güvenilir ve etkili yolunun sağlıklı yemek ve spor yapmak" olduğunu açıkladı. Collins, fasulyeye övgü yağdırdı ve “Fırında pişirilmiş fasulye ucuz ve pişirilmesi kolay bir yiyecek olmanın yanı sıra lift kaynağıdır. Kuru fasulye, sebze ve protein ihtiyacınızı karşılar, kilo da aldırmaz, yiyebildiğiniz kadar fasulye yiyin” dedi. İşte Collins'in gıdalar ve içecekler konusundaki tavsiyeleri:

Ekmekleri çeşitlendirin

Ekmek seçimlerinizi çeşitlendirin. Dilimli somun ekmeğin yanı sıra, değşiklik için çavdar ekmeğini zeytinli, cevizli ekmeği, zeytinyağlı beyaz ekmeği de tüketin. Bir çok ekmek çeşidi vardır. Bunlar arasında tam tahılardan ve kepekli undan yapılanlar, beyaz undan yapılanlara kıyasla daha iyi bir seçenektir.

Mangal keyfiniz başladıysa

Mangal yaparken, yiyeceklerinizi pişirmeden önce kömürlerin beyaza dönüşmüş olmasına dikkat edin. Etin tamamen piştiğine emin olun. Çiğ ve pişmiş etleri ayrı yerlerde muhafaza edin ve her biri için farklı kap ve aletler kullanın. Şişe geçirilmiş biber, soğan, mantar ve hellim peynirini mangalda kızartma, vejeteryanlar için iyi bir seçim olabilir.

Kahvaltıda yulaf ezmesi

Sütle birlikte kahvaltılık gevrekler en iyi ve ideal gıdalardandır. Ayrıca bir öğün ekmeğin yerini de tutarlar. Günün herhangi bir saatinde ama özellikle kahvaltıda tüketilen lif zengini gevrekler sizi tok tutacak, enerjinize enerji katacaktır. Birçok kahvaltı besin değeri, vitamin ve minarellerle takviye edilerek artırılmıştır. Şekerli gevreklerden uzak durun. Kahvaltıda yulaf ezmesi yiyin. Lezzet katması ve daha sağlıklı olması için içine kurutulmuş meyve, bal, fındık ve çekirdek ekleyin. Daha fazla krema tadı vermesi için içeceklerinize yulaf ekleyin. Yulafı geceden süte yatırın, ertesi sabah meyve ve yoğurtla birlikte tüketin.

Maydanozu baş tacı yapın

Çorbalarda salatalarda, etli ve sebzeli yemeklerde taze maydonuz kullanın. Yatıştırıcı ve nefes tazeleyici özelliklerinden yararlanmak için suyunu için. Maydonuz aynı zamanda böbreği ve tiroit fonksiyonelliğini kuvvetlendirir. Sindirime yardımcı olur. Yani maydanoza yemek tabaklarınızı süsleyen bir bitki olarak değil, başlı başına bir besin kaynağı gözüyle bakın.

Pırasayı baş tacı edim

Çocuklarınıza farklı türlerde sebze yedirmekte zorlanıyorsanız güzelce doğranmış veya rendelenmiş havuç ve kabak gibi sebzeleri güvence, makarna sosuna, köfteye veya musakkaya ekleyin. Çocuklarınız sebze yediklerinin farkında bile olmayacaklardır. Ayrıca yabani havuç ve karnabaharı ezip az yağlı rendelenmiş çedar peyniriyle birlikte patatese ekleyebilirsiniz.

İlle de kızartma diyorsanız...

Mümkün olduğunca ızgarayı tercih edin ve ağır kızartmalardan kaçının. Yemeğiniz, mutlaka kızartmak zorundaysanız, zeytinyağı kullanın. Zeytinyağı yüksek ısıya tereyağına kıyasla daha dayanıklıdır. Tereyağı sağlığa zararlı doymuş yağ içerdiğinden ve yüksek ısı derecelerinde besin değerlerini kaybettiğinden yemeklerinizin tadını etkileyebilir.

İnsan gıdası konusunda Şeref belgeli

Kellie Collins, Coleraine Ulster Üniversitesi’nde insan gıdası üzerine eğitim yaptı. 2001 yılında endüstriyel çalışmalar diplomasıyla ‘İnsan Gıdası’ konusunda şeref belgesi aldı. Kellie Collins daha sonra İrlanda’da Royal College of Surgeons’ta Klinik Farmakoloji mastırı yaptı. Özel hastalarını tedavi ettiği gibi, İrlanda futbol takımlarına ve profesyonel boksörlere gıda konusunda danışmanlık yaptı.

Diyet - Metre

Hem sağlıklı tutacak hem de ideal kiloda kalmanıza yardımcı olacak, birazcık da yaşlanmanızı geciktirecek ideal bir beslenme reçetesi aradığınızı biliyorum.

Bu reçetenin kolay, ucuz, uygulanabilir olmasını, sizi asla aç bırakmamasını istediğinizin farkındayım! Emin olun, böyle bir diyet hepimizin ortak hayali. Biz yine de yaklaşan "mayolu ve bikinili günler" nedeniyle yağlardan ve selülitlerden uzak bir yaza hazırlık için "size özel bu yol haritasını" yani bir "diyet-metre" hazırladık.

BEDEN KİTLE İNDEKSİNİZİ DİKKATLE İZLEYİN!

İdeal kilonuzu belirlemek için kullanacağınız bilimsel klinik ölçü BKİ’dir. Beden kitle indeksinin nasıl hesaplanacağını birçok defa belirttik. Formülü altta bulacaksınız.

BKİ:Ağırlık (kg) / Boyunuzun karesi (m.)

Beden kitle indeksiniz, 35 yaş ve altı için 25’ten; 35 yaş üzeri için 27’den yüksekse fazla kilolusunuz denilebilir. Her yaş için; 30’dan yüksek ise orta düzeyde, 35’ten fazla ise ileri düzeyde şişman olduğunuzu bilmelisiniz.

DİYET DEDİĞİNİZ ÖZEL OLMALI

Diyetler eğer size özelse, daha bir üstünüze oturuyor ve daha başarılı oluyor. Bu durum biraz da hazır bir elbiseyi satın alıp giymekle, elbiseyi terzide diktirmek arasındaki farka benziyor. Hazır bir elbisenin kolunu belini boyunu paçasını değiştirdiğinizde o elbise ne kadar üzerinize oturuyor, size ne kadar yakışıyorsa hazır diyetler de size o kadar uyuyor! Size özel hazırlanan, ağız tadınıza, alışkanlıklarınıza, işinize ve ekonomik durumunuza göre planlanan diyetlerse bedeninizde "usta terzi işi" bir elbise gibi duruyor.

DİYETİN DE BİR ANAYASASI VAR

Tavsiyem, kilo vermeyi düşündüğünüzde doktorunuzun, diyet ve egzersiz uzmanınızın hatta motivasyon danışmanınızın kafa kafaya verip size uygun bir program hazırlamalarını istemeniz. Çünkü "diyet yapmak" deyimi bile artık çoğumuzda güvensizlik, isteksizlik, hatta sinirlilik hali yaratıyor. Bu programı yaparken de "anayasaya uygun" diyet kanunları koymak zorundasınız.

Yani, nasıl bir beslenme planı yaparsanız yapın diyet yapmanın da bazı vazgeçilmezleri yani bir anayasası vardır. Bunlar her diyette bulunması gereken ortak noktalar: Beslenme planınız her zaman maksimum metabolik etkinlik sağlamalı ve sizi maksimum bir mutluluk ve güçte tutmalı. Sosyal yaşamınızı engellememeli, yorgunluk yapmamalı, ek bir ekonomik yük getirmemeli. Uykunuza, istirahatınıza, işinize, gücünüze, dinlenmenize ve eğlencenize mani olmamalı. Sizi daha mutlu, keyifli biri yapmalı.

HIZLA GİDEN KİLOLAR AYNI HIZLA GERİ GELİR

Özellikle orta yaş ve üzerindekilerin eğer ciddi bir kilo fazlalığı veya kilo nedeniyle ağırlaşan kan şekeri yükselmesi, hipertansiyon problemi gibi sorunları yoksa, hızlı kilo vermesi gerekiyor. Biz, ortalama haftada bir kilodan fazla kilo kaybını, özel durumlar dışında, önermiyoruz.

50 yaş üzerinde, kişisel sağlık geçmişinde kanser, şeker hastalığı, hipertansiyon kalp veya böbrek yetmezliği bulunanlarda haftalık kilo kaybını 500 gramla sınırlıyoruz. Eğer ciddi bir sağlık problemi yoksa 50 yaş öncesinde haftada yüzde birlik bir kilo kaybını her yaşta tavsiye edebiliyoruz. Hızlı kaybedilen kilolar yine aynı hızla geri dönüyor. Diğer taraftan, hızlı kilo kaybının yaşlanmayı hızlandırdığını, metabolizmayı yavaşlattığını, hormonal dengeyi ters düz ettiğini gösteren kanıtlar var.

HER YAŞIN BİR KİLOSU VAR

Fazladan biriken her kilo yağın, yaşam kalitenizi azalttığını, erken yaşlandırdığını gösteren kanıtlar hızla çoğalıyor. İşte bu nedenle fazla kilolu kişilerde sağlıklarıyla ilgili endişeler de ortaya çıkıyor. Aslında hafif, hatta orta düzeyde kilo artışının fazla endişelendirmesi gerekmiyor. 45-50 yaşına gelmiş, 20’li yaşlara göre 5-6 kilo almış ama sigara kullanmayan, kabul edilebilir seviyede aktivitede bulunan ve genelde sağlıklı beslenen biriyseniz, sağlık bakımından ciddi bir korkunuz olmasın. Her yaşın bir kilosu var. 20’li, hatta 30’lu yaşlarda 38 beden olan birinin 50’li yaşlarda 40 hatta 42 beden olması normal karşılanmalı. Yeter ki aktif ve keyifli bir hayatı olsun dengeli beslenmeye devam etsin.

YAĞ AZALTMAK DOĞRU MU?

Yiyeceklerin yağlarını azaltmak geçici kilo kaybı sağlayabilir. Ancak yağı azalmış yiyeceklerde ısrar etmek sağlıklı bir kiloyu korumayı imkansız hale getiriyor. İştahı önemli ölçüde azaltan, çabuk doymayı sağlayan yağların beslenme planından çıkarılması atıştırma yiyeceklere, pasta, kek, pilav, makarna gibi yoğun karbonhidrat içeren yiyeceklere yönelmeye yol açar. Aşırı karbonhidrat tüketimi ensülin salgılanmasını dolayısıyla yağ depolanmasını kolaylaştırır. Kilo sorununun yaygınlaşmasında yağların iyice azaltılması ve karbonhidrat tüketiminin abartılmasının önemli bir rolü var. Fazla kiloluların çoğu az yağlı veya yağsız yiyecekleri bol bol tüketebileceklerini düşünüyor. Ne var ki yukarıda da belirttiğimiz gibi sadece yağı azaltmak kilo kaybını da, sağlıklı bir kiloda kalmayı da garanti etmiyor. Bu nedenle kilo kaybı sağlayan bir diyetin günlük kalorisinin yüzde 25-30’unu yağlardan kazandırması gerekiyor.

AĞIZDA İKİ DAKİKA MİDEDE 20 DAKİKA KALÇADA 20 YIL

Fransızların çok güzel bir sözü var: "Taze bir kruvasan ağızda iki dakika, midede 20 dakika ama kalçada 20 yıl kalır." Yeni keşfedilen yapay tatlandırıcılara, diyet veya light yiyecek ve içeceklere, her hafta gazete ve televizyonlarda boy gösteren popüler diyetlere rağmen kilolu insanların sayısı sürekli artıyor. Aslında yağı azaltıldığı ifade edilen diyet ürünlerinin çoğu normalleriyle yaklaşık aynı kaloriye sahip. Bir su bardağı normal yoğurdun enerji değer 125 kalori iken yağı azaltılmış aynı miktar yoğurdun enerji değeri 200 kaloridir. Bir dilim normal ekmekte 60-65, bir dilim diyet kepekli ekmekte 40 kalori var. Yani sorun yalnız kalorileri saymakla çözülecek gibi değil. Ayrıca diyet ürünler kalorisi çok az sanılarak normallerinin 2-3 katı fazlasıyla tüketiliyor.

Zayıflamak için yavaşlayın

"Zayıflamak istiyorsanız yavaşlayın." Böyle diyen bir uyarının size ters geleceğini biliyoruz. Hareketli bir yaşam sürmenin, aktivitenin kilo kontrolüne yardımcı olduğu doğru ama bazen yavaşlamak da gerekebiliyor. Kısacası "yavaşlayın" uyarısı doğrudur ve sadece yemek yeme hızınızı yavaşlatmanızı öğütler. Yavaş yavaş yiyerek yemeğin zevkini daha iyi çıkarır, yemek yerken daha hoş görünürsünüz. Tokluk sinyallerinin midenizden beyninize ulaşması için zaman kazanır, daha iyi çiğnersiniz, daha iyi hazmeder, daha az yer ve daha kolay zayıflarsınız. İşte "yavaşlayarak kilo vermenin yol haritası".

YEME HIZINIZI NASIL YAVAŞLATACAKSINIZ?

Çatalınıza daha az yemek koyun.

Yemek yerken zaman zaman ara verin, su yudumlayın.

Yemek süresince sohbet edin. Keyifli sohbetler yemek süresini uzatır.

Öze ve lezzete daha çok önem verin. Yavaş yavaş yiyin ki sadece damağınız değil, beyniniz de lezzet alsın. Yalnız karnınız değil, ruhunuz da doyuma ulaşsın.

Yemek çatalı yerine daha küçük olan salata çatalını kullanın.

Masaya size "yavaşla ve tadını çıkar" hatırlatması yapacak etiketler veya notlar yapıştırın.

Yemeğe iştahınızı azaltacak düşük kalorili, hacimli yiyeceklerle başlayın: yağsız sebze, çorbalar ve salatalar doğru başlangıçlar.

Başkalarıyla yemek yerken de hızınızı azaltmayı deneyin. Hızınızı takip etmek için en yavaş yiyen kişiyi rakip seçin ve öğünü en son bitirmeye çalışın.

Yemek yerken okumak, televizyon izlemek gibi başka bir işle uğraşmayın. Onun yerine hafif bir müzik dinleyip iyi bir partnerle sohbet edin.

Çalışma masanızda yemek yemekten kaçının. En azından yemek yemeden önce masanızı toplayın.

Zayıflama Diyetlerinin amacı ve hedefleri

1- Vücut ağırlığı bireyin istediği veya sağlık koşullarının elverdiği ölçülere indirilmelidir.Bu kişiden kişiye değişebilir.Kişinin olması gereken ideal ağırlığı olabileleceği gibi ,ideal ağırlığının biraz üzerinde olabilir
2- Uygulanacak zayıflama diyetleri yeterli ve dengeli olmalıdır.
3- Sağlıklı zayıflama programları bireye yanlış beslenme alışkanlıkları yerine doğru beslenme alışkanlıkları kazandırılmalı ve yoyo programlarında olduğu gibi geri dönüşler olamamalıdır
Ayrıca bireyin ihtiyaçları doğrultusunda yeterli beslenme eğitimi vererek vücut ağırlığı korunmalıdır.



ZAYIFLAMA DİYETLERİ VE BİLİNMESİ GEREKEN DOĞRULAR


• Kilo sorunu olan ve bu konuda destek almaya ihtiyacı olan birey kendisi için uygun bilimsel ve doğru bir diyetin nasıl uygulanacağı hakkında bilgi sahibi olmak için mutlaka konunun gerçek anlamda uzmanı olan diyetisyene ,beslenme ve diyet uzmanına destek almalıdır.


• Bireye uygun sağlıklı beslenme programının profili oluşturulmadan önce yapılan görüşmelerle ihtiyaç duyulan, biyokimyasal testler sonucunda mutlaka beslenme tedavisi oluşturulmalı ve başlanmalıdır.


• Beslenme tedavisine başlamadan önce alışveriş , öğünlerin düzenli tüketimi, kahvaltı vb konular hakkında mutlaka bilgi sahibi olunmalıdır.


• Şişmanlık sorununun tedavisinin kalıcı olabilmesi için mutlaka zamana ihtiyaç olduğu hatırlanmalıdır.
Mutlaka gerçek hedefler belirlenmeli ve yola devam edilmelidir.Diyet tedavisinin başladığı ilk günlerde birey ağırlık kaybı beklentisi içinde olabilir.
Çeşitli hayal kırıklıkları ilk günlerde veya daha sonraki zaman dilimlerinde yaşanabilir.Burada önemli olan ve üzerinde durulması gereken konu davranış değişikliği ve sonuçlarıdır.
Sabırlı bir yaklaşım mutlaka beraberinde olumlu sonuç getirecektir.


• Zayıflamak amacıyla beslenme tedavisi uygularken mutlaka haftalık takipler yapılmalıdır. Sık ve çeşitli tartılara sürekli çıkmaktan uzak durmalıdır.


• Özellikle bayanlarda Premenstruasyon (adet kanaması ) öncesi 1-3 kg ağırlık artı ortaya çıkabilir. Hormonal değişimlerden dolayı su toplanmasından bu tip bir artış ortaya çıkabilir.


• Bireyler yeme davranışları, öğünleri zamanında tüketmeleri konusunda mutlaka bilgilendirilmeli .


• Birey zayıflamak amacıyla , beslenme tedavisi programına başladığında zaman zaman durakalmalar yaşayabilir.Bu fiziksel aktivitenin arttırılması, programın tekrar gözden geçirilmesi vb. dikkat gerektiren konularla kilo vermeye başlanabilir.


"Amaç "; uygulanan beslenme tedavisi ile kilo verme sağlandıkta sonra bu kiloyu korumak ve bu konuda önerilere kulak vermektir.