BİR DÜNYADIR KADINLAR; GÖZLERİYLE GÜLEN, KALPLERİYLE KONUŞAN, BAKIŞLARIYLA BÜYÜLEYEN...KADINLARIN BU GİZEMLİ DÜNYASINI KEŞFETMEYE VE KENDİNİZİ DAHA İYİ ANLAMAYA NE DERSİNİZ???HER ŞEY SİZİN İÇİN...

5 Ocak 2009 Pazartesi

Saçınızın Bakımı Hangisi?



Saçlarınızın da yaz bakımına ihtiyacı var...
Saçınızın cinsine göre bir bakım fazla zamanızı almayacak ve kendinize gösterdiğiniz özeni tamamlayacaktır.



Zayıf, mat, kuru, kepekli ya da yağlı...
Saçlarımız hiçbir zaman istediğimiz gibi olmuyor. Hele de
yazın deniz, güneş, klor gibi dış etkilerleiyice cansızlaşıp yıpranıyorsa, bu yazıyı mutlaka okuyun!

Saçlarıyla sorunu olmayan kadın neredeyse hiç yok. Herkes şikayet ediyor.

Ya kuruluğundan, ya bir türlü şekle girmemesinden ya da fazla cansız göründüğünden.

Saçın genetik yapısından kaynaklanan sorunlara çözüm bulmak çok zor ancak, sorunlu saçlar için özel olarak üretilen özel bakım ürünleri ve ağız yoluyla alınan multi-vitaminlerle canlı ve parlak saçlara kavuşabilirsiniz. Ancak her şeyden önemlisi doğru ve düzenli beslenme.



Önce içten destek

Aldığımız vitaminlerin faydasını en son gören uvzumuz saçlarımız. Bu nedenle saçlar için ekstra bir bakım gerekiyor. Saç teli üzerindeki liflerin, bol vitamine (özellikle B5, B6, B12) oligo elementler, demir, magnezyum ve kalsiyuma ihtiyacı olduğu unutulmamalı.Bunların dışında D vitamini saçların gelişmesinde etkili olurken, C ve E vitaminleriyse saçların erken yaşlanmasını ve yıpranmasını önlüyor. Ayrıca, güneş toz, kir gibi dış etkilere karşı da koruma sağlıyor.

Temel saç sorunları ve çözümleri

İnce telli saçlar

Bu tip saçların en kötü tarafı esnekliklerini kaybetmeleri ve bakımsız bir görünüme sahip olmaları. Normal bir saçın çapı 80 mikronken ince telli saçların çapı sadece 60 mikron.

Keratin açısından da oldukça fakir sayılırlar. Bu nedenle çok çabuk yıpranır, kırılır, hatta kopar. Bunu önlemek için kreatinle zenginleştirilmiş saç bakım ürünlerini kullanmak yerinde olur. Bu ürünler saçların güçlenmesine ve hacim kazanmasına yardım eder. Geçiçi çözüm olaraksa hacimlendirici jel ve köpüklerden yararlanılabilir. Ancak bu ürünler saçları gereksiz yere ağırlaştırır ve sık kullanıldığında kurutabilir. Bu nedenle saçlar, her köpük ya da jel kullanıldıktan sonra yıkanmalı ve hafif nemlendiricili bir kremle nemlendirilmeli.

İnce telli saçlara sahip olanların bir başka dikkat etmesi gereken noktaysa saç kesimi.Ortayı geçen saç boyu, ince telli saçları iyice cansız gösterir. Bu nedenle saçları sık sık kestirmek yerinde olur. Katlı bir kesim saçları daha dolgun gösterir.

Zayıf saçlar

Saçların zayıflayıp cansız görünmesinin en büyük nedeni kirli hava, aşırı güneş, klor, boya gibi etkilerdir. Ayrıca yanlış beslenmeden kaynaklanan vitamin eksikliği, stres gibi iç etkiler de saçı fazlasıyla yorar ve zayıflatır. Bu tip saçlar için en doğru çözüm, beslenme alışkanlıklarını değiştirmek. C, E, B5, B6, B12 gibi vitaminleri bolca tüketmek yararlı olur.



Ayrıca saç bakım ürünleriyle takviye etmek de gerekebilir. Zamanla saçlar güçlenir ve dış etkilere karşı daha dayanıklı hale gelir. Bunların dışında saçların tuzlu ve klorlu sudan etkilenmemesi için denize veya havuza girmeden önce bone takmak, kalın telli bir fırçayla sık sık masaj yaparak kan dolaşımını hızlandırmak, saçlar için özel olarak hazırlanan güneşten koruyucu ürünler kullanmak da faydalıdır.

Kuru saçlar

Kötü hava koşullarından en çok etkilenen gruptur. Saçlar son derece mattır. Bu da saçlar kuruluk nedeniyle ne kadar hacimli olursa olsun sağlıksız bir görünüme neden olur. Güneş ve deniz suyu bu sağlıksız görünümü ikiye katlar. Sonuçta saçta yer yer geri dönülemez yanıklar meydana gelebilir. Bunu önlemek için rutin nemlendiricili şampuan ve saç kremlerinin yanısıra haftada bir kez yoğun nemlendiricili maske kullanmak yerinde olur. Ayrıca, kuaförler pek tavsiye etmeseler de kuru saçlılar, on beş günde bir yapılacak badem yağı kürlerinin faydasını görebilirler.

Kepekli saçlar



Nedeni tam olarak bilinmememkle birlikte kepek, genellikle sebum fazlalığına bağlıdır. Sık rastlanan iki tip kepek türü vardır. Kuru, ince,
beyaz olanlar daha çok görülür. Bunlar saç derisinden kopup bütün saç yayılırlar. Genelde, stres, sürmenaj ve tansiyona bağlı olarak ortaya çıkar. Diğer türüyse sarımtrak ve yağlıdır. Saç derisine yapışıktır. Yanmalara yol açabilir. Uzmanlar kepekli saçların her gün yıkanmasını tavsiye etmiyorlar. Haftada iki kez kepeği önleyici bir şampuanla yıkamak ve bu şampuanı üç ayda bir değiştirmek alınacak en iyi önlem. Zaten kepeği tamamen yok etmek pek mümkün değil.



Yağlı saçlar

Kuru saçların aksine, aşırı derecede sebum fazlası vardır. Saç diplerinde biriken sebum nedeniyle saç derisi yeteri kadar nefes alamaz ve toksinlerden arınamaz. Yağlı saç genetik olabildiği gibi hormonal değişikliklerle de ortaya çıkar. Örneğin regl döneminde vücut
normalden fazla sebum üretir. Buluğ çağındaki gençlerin de genellikle saçları yağlıdır.

Parlaklık ve canlılık açısından diğer saç tiplerine göre daha şanslı sayılsalar da uygun bakım yapılmadığı sürece yağlı saçlar, daha çabuk dökülür. Bunu önlemek için saçlar her gün deterjansız, özel şampuanlar kullanmak yerinde olur. Kirli saç derisi ve saçlar, kıl soğancığının zarar görmesine neden olur. Bu da dökülmeyi kolaylaştırır.

Şampuanı doğru kullanın



“Şampuanın yanlış kullanımı olur mu” demeyin. Uzmanlar, şampuan seçimi ve şampuanlama esnasında yapılan hareketlerin genellikle yanlış olduğunu söylüyorlar. Şampuan, Hintçe “masaj”
anlamına gelen “champoo” kelimesinden geliyor.

Bu da demektir ki, en önemli aşama bu. Saçlarınızı şampuanlamadan önce hafif hafif saçlar yukarı doğru kaldırarak tozları fırçalayın. Daha sonra ılık suyla ıslatın. Saç tipinize uygun şampuanı az miktarda saçınıza sürdükten sonra, iyice köpürtün ve parmak uçlanrınızla yumuşak hareketlerle saç derinize masaj yapın. Şampuan saç derinize iyice nüfus edene kadar bu işlemi sürdürün.

Son olarak da mutlaka soğuk suyla saçlarınızı durulayın. Unutmayın özenle yapılan bir şampuan iki kez alelacele yapılan şampuandan çok daha etkili.

Hiç yorum yok: