BİR DÜNYADIR KADINLAR; GÖZLERİYLE GÜLEN, KALPLERİYLE KONUŞAN, BAKIŞLARIYLA BÜYÜLEYEN...KADINLARIN BU GİZEMLİ DÜNYASINI KEŞFETMEYE VE KENDİNİZİ DAHA İYİ ANLAMAYA NE DERSİNİZ???HER ŞEY SİZİN İÇİN...

20 Nisan 2008 Pazar

Diyet programı seçerken

Piyasada pek çok diyet ürün ve programı var. Peki ama kilo vermenizi sağlayacak sağlıklı bir program nasıl seçilir? Diyetler ve zayıf kalma çabaları modern hayatın bir parçası artık. Üstelik hepimiz bu uğurda tonla para dökmeyi de göze alıyoruz. Burada sorun şu: Tamam çeşit bol, tonla zayıflama ürünü ve programı var. Var ama hem işe yarayanını, hem de sağlıklı olanını nasıl seçeceğiz? Tabii en eski yöntem burada da geçerli, yani tanıdıklara sormak. Ama biri için uygun olan bir ürün ya da program diğerinde hiçbir işe yaramayabilir. Bir zayıflama programına dahil olmadan önce, aşağıdaki soruları sorun. Eğer 5 sorunun tamamına da 'evet' diyebiliyorsanız, o zaman o program uygulamaya değer olabilir. 1. Program tüm besin gruplarından yiyecekleri içeriyor mu? Eğer bir zayıflama programı herhangi bir besin grubunu (tahıl, meyva, sebze, süt ürünler vb.) liste dışı bırakıyorsa, o zaman ihtiyacınız olan viştamin ve minerallerin bir kısmını alamama tehlikesiyle karşı karşıyasınız demektir. Ayrıca diyetinizde çeşitlilik olmaması demek, bu diyeti uzun vadede yapmanızın zor olacağı anlamına da gelir. Şunu unutmayın: Kilo vermek için yapacağınız değişiklikler, ulaştığınız kiloyu korumak için olanla aynı değişikliklerdir.

2. Diyetin size verdiği günlük kalori miktarı nedir?
Sağlıklı bir diyette kadınların alması gereken günlük ortalama kalori miktarı 1400 ila 1600 arasındadır. Bu oran erkeklerde 1800 ila 2000'e çıkar. Aldığınız kalori miktarı bu rakamların altına düşüyorsa, yeterince iyi beslenmiyor olabilirsiniz.

3. Uyguladığınız program sevdiğiniz besinleri de içeriyor mu?
Örneğin şeker ve yağ gibi besinleri tamamen liste dışı bırakan diyetleri uygulaması zordur. Haftada bir porsiyon bile olsa sevdiğiniz bir besini yiyebilmek diyetinizin devamlılığı açısından sağlıklı olacaktır.

4. Diyetiniz yaşam stilinize ve bütçenize uygun mu?
Verilen besinlerin hem yaşam stilinize, hem de bütçenize uygun olması diyetin devamlılığ açısından önemlidir. Örneğin çalışan bir kişiyseniz ve öğle yemeklerinde dışarıda bulamayacağınız şeyler veriliyorsa, diyeti yapmanız zorlaşır. Ya da diyet programınız çok pahalıya geliyorsa, sıkıntı durumunda ilk kesintiye uğrayacak şey o olur. Bu nedenle bunları baştan düşünmekte fayda vardır.

5. Uyguladığınız programa günlük aktiviteler de dahil edilmiş mi?
Araştırmalar açıkça gösteriyor ki, günlük egzersiz hem kilo vermekte, hem de bunu korumakta son derece etkili. Egzersiz yapmadan kolay yolda kilo vermenizi sağlayacağını iddia eden programlar güvenilir değildir.

Bu saydıklarımızın dışında dikkat etmeniz gerekenler de şunlar:

  • Sağlıklı bir diyetle haftada bir kilo verebilirsiniz. Bu nedenle hızlı kilo verdirdiğini iddia eden diyetlere itibar etmeyin. Yavaş yavaş zayıflamak en sağlıklı ve kalıcı yoldur.
  • Sağlık problemlerinden ötürü daha hızlı kilo vermesi gerekenler, bunu bir doktor gözetiminde gerçekleştirmelidir.
  • Zayıflama programları ne tür besinlerden ne kadar yenmesi, ne kadar egzersiz yapılması gerektiği ve duygularla yemek arasındaki ilişki gibi konulara değinmelidir.

Hiç yorum yok: