BİR DÜNYADIR KADINLAR; GÖZLERİYLE GÜLEN, KALPLERİYLE KONUŞAN, BAKIŞLARIYLA BÜYÜLEYEN...KADINLARIN BU GİZEMLİ DÜNYASINI KEŞFETMEYE VE KENDİNİZİ DAHA İYİ ANLAMAYA NE DERSİNİZ???HER ŞEY SİZİN İÇİN...

24 Mart 2008 Pazartesi

Yaşa göre cilt bakımı

50'li yaşları aştığında bile cildinizin genç olmasını istiyorsanız, cildinize 20'li yaşların başından itibaren düzenli şekilde bakım yapmanız gerekiyor.

20'li Yaşlar
Sıkı diyetler tazeliği bozar
Bu yaşlarda cilt; pürüzsüz, esnek ve sıkı yapısıyla en iyi durumdadır. Ancak genç ciltlerin de sorunları vardır... 20'li yaşlarda, burun üzerinde siyah noktalar ve genelde alın bölgesinde sivilceler gözlenir. Bu yüzden cildi fazla yağdan arındırmak için günde en az iki defa yıkamak gerekir. Ancak cilt, tamamen yağsız da bırakılmamalıdır. Kullanılan kremler, cilt tipine uygun olmalı ve gözenekleri tıkamamalı. Ayrıca düzenli olarak cilde peeling uygulamakta fayda var. Cilt hasarını en aza indirmek için, yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Bu dönemde stres, alkol ve sigaradan uzak durulması ve sıkı diyetlerin yapılmaması da cildin tazeliğini kaybetmesini önemli ölçüde önler.

30'lu Yaşlar
Nemlendirici sürmek şart
Göz çevresi, alın ve ağzın kenarlarında ilk kırışıklıklar, 30'lu yaşlarda ortaya çıkar. Bu yüzden bu dönemde cildi nemli tutmak büyük önem kazanır. Ayrıca cildin devamlı hareket halinde olduğu bölgelerde ilk belirgin izler oluşmaya başlar. Göz çevresinde de yoğunluğu olan kırışıklık kremleri kullanılmalıdır. Tüm bu etkilerden kurtulmak için cildi hem içeriden hem de dışarıdan beslemek gerekir. A, F ve E vitaminlerinin cilt üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Tabii ki bol bol su içmeyi de ihmal etmemek gerekiyor. Bu dönemde cildi nemlendirmek de oldukça önemli.

40'lı Yaşlar
Yüz jimnastiği çok önemli
Cildin kolajen üretimi 40'lı yaşlara gelindiğinde iyice azalır. Cildin alt katmanları geçen yıllara yenik düşmeye başlar. Cilt, mat ve solgun bir görünüm alır. Yağ hücrelerinin daha yavaş çalışması ise derin çizgilere ve gevşemelere neden olur. Sürekli nemlendirici kullanılmazsa deri kurur ve kırışır; su içerikli hafif nemlendiriciler kullanmak gerekir. Cilt kasları da eski gücünde değildir. Uzmanlar, her gün yapılacak beş dakikalık yüz jimnastiğinin de yüz kaslarına çok büyük faydası olduğuna dikkat çekiyor. 40'lı yaşlarda alınacak vitamin ve mineral takviyeleri de cildi olumlu yönde etkiler. Ayrıca, kolajen üretimini artırmaya yardımcı olacak bakım ürünleri kullanılmalıdır.

50'li Yaşlar
Soğuk havaya dikkat edin
Bu yaşlarda cilt fazla nemlenmek ister. Bunun için cilt bakımında daha yoğun nemlendiriciler kullanmak gerekir. Uzmanlar, 50'li yaşlarda menopoz dönemine ait hormonal değişiklikler yüzünden daha yoğun içerikli, biraz daha yağlı ürünlerin tercih edilmesini öneriyor. Ancak bu kremler aynı zamanda onarıcı, hücre yenilenmesini destekleyen ve kırışıklık giderici özellikler de taşımalı. Bu dönemde de güneş koruyucu kremler kullanmaya devam etmek cilt için çok önemli. Ayrıca soğuk hava, rüzgar ve kireçli sudan cildi korumak gerekiyor.

Güzellikten, estetikten, kozmetikten bahsettiğimiz zaman, aklımıza genellikle derin çizgiler, haritaya dönüşmüş iz ve lekeler, her yıl biraz daha çoğalarak taşlaşan selülitler gibi ağır vakalar geliyor. Tabii bu sorunlarla ilgileneceğiz, her aşamada 'Zararın neresinden dönülse kardır' diyeceğiz. Ancak asıl önemli olan nedir biliyor musunuz? Bütün bunların gizemli bir alın yazısı, talihsiz bir piyango değil, eşyanın tabiatı kadar net bir şekilde başımıza gelebileceğinin bilincinde olmak, önlem almak, ilk belirtileri görür görmez çaresini bulmaktır!

Genç Botox
Örneğin bazı çocuklar devamlı çatık kaşlı gezerler. Kimileri ergenlik çağında da bu mimikleri sürdürmeye devam eder. Bu alışkanlığın sonucu; iki kaşın ortasında erkenden bir oluk belirmesi veya kaz ayaklarının ortaya çıkmasıdır. Bu, 'Ben geliyorum' diyerek haber vermiş olan bir sorundur! Biz bu durumda, 17-18 yaşında botox yapmayı öneriyoruz. Böylece mimiklerin değişmesini sağlıyoruz. Yani ağacı yaşken düzeltiyoruz! Bu kadar genç bir insana 2-3 kere botox uyguladığımızda, alışkanlık değişiyor ve mimik kendiliğinden ortadan kalkıyor. Sonra da tekrarlamaya gerek kalmıyor. Böylece kaz ayakları, çatık kaş mimiği bir kader olmaktan çıkıyor. Diğer bir sorun da lekelerdir. Hele ergenlik sivilceleri çıkmaya başladığında, güneşten korunulmazsa ciltte birçok leke meydana gelir. Zaten ileri yaşlardaki lekelerin yüzde 80'i, çocukluk çağındaki güneşlenmenin sonucudur. Bu nedenle, yediden yetmişe herkese, güneşten iyice korunmalarını, sonra da her kış başında 6 seans peeling yaptırmalarını öneriyorum. Gerekiyorsa dermatolog kontrolünde leke çıkartıcı kremler de kullanılabilir. Akneli ciltlerin ise dikkatle tedavi edilmeleri şart. Unutmayın, lekeler birer birer gelirler, çoğalırlar, kararırlar ama azar azar silinirler... Düzenli bakımlar, bu lekelerin birikmesini ve zamanla bir kabusa dönüşmesini, daha radikal tedavilere gerek duyulmasını önler.

Günlük bakım
Günlük cilt bakımının özü temizlik ve nemlendirmedir. Cildin suya ihtiyacı sınırsızdır. Temizlik de nemlendirmeye destek olur. Nemlendiriciler cildi doğal olarak nemlendiren, cildin en üst tabakasındaki (korneum) su kaybını telafi eden ürünledir. Böylece cildi dış etkenlerden koruyarak, esnek ve yumuşak kalmasını sağlarlar. Ayrıca deri ile makyaj malzemeleri arasında bir tabaka oluştururlar. Makyajı çıkarırken arada bir krem olduğu için cilt tahriş olmaksızın arınır. Özetle nemlendiriciler, belki cildi fazla geliştirmezler ama yaşlanmayı geciktirirler. Kuşkusuz yağlı ve akneli ciltlerin de uygun ürünlerle nemlendirilmesi gerekir. Cildi korumak için küçük yaştan itibaren nemlendirici sürmek, 17 yaşından sonra da göz çevresi kremine başlamak gerekir.

Kaynak: Sabah

Hiç yorum yok: